Silverlight - سيلورلايت چیست
باز هم مايكروسافت يك محصول جنجالي روانه بازار كرده و باز هم تقليد از يك محصول موفق، اينبار فلش. اين اولين باري نيست كه مايكروسافت صبر ميكند تا وقتي موفقيت يك محصول يا فناوري ثابت شد، شبيه آن را بهتر از خود آن بسازد.
برخي از منتقدان مايكروسافت، به همين دليل هميشه اين شركت را ملامت ميكنند كه از خود خلاقيتي ندارد و فقط بلد است از روي طرحهاي خلاقانه ديگران كپي كند. البته اين انتقاد هميشه هم قابل قبول نيست چنانكه بارها مشاهده شده ديگران نيز از روي ويژگيهاي خوب محصولات موفق مايكروسافت كپي كردهاند و نمونه بارز آن را ميتوان در رابط كاربري و گرافيكي نسخ دسكتاپ لينوكس مشاهده كرد.
چنين به نظر ميرسد كه مايكروسافت ميكوشد با ارايه سيلورلايت، يكهتاز اين عرصه را كنار بزند. هر چند سيلورلايت هنوز در ابتداي راه است و نواقص زيادي دارد، اما تحليلگران بازار نرمافزار با تكيه بر اين واقعيت كه وقتي مايكروسافت تصميم ميگيرد وارد عرصهاي شود، نبايد قدرت بازاريابي و توانمندي تيم برنامهنويسان آن را دست كم گرفت، از همين حالا چنين فرض كردهاند كه سيلورلايت براي فلش يك رقيب است، حال آنكه اگر همين محصول با همين مشخصات نسخه 1 را يك شركت معمولي به بازار معرفي كرده بود، چنين ديدگاهي وجود نداشت.
اين جاوا اپلتها بودند كه براي نخستين بار انيميشن و گرافيك زيبا را به وب هديه كردند و نه فلش. اما پس از مدتي مسير اصلي جاوا به سوي ديگري رفت و جاوا اپلتها از سكه افتادند. تقريباً همان زمان بود كه فلش متولد شد و انصافاً تا به امروز بهترين و عاليترين فناوري براي نمايش گرافيك برداري، تعاملي و انيميشن در وب بوده است.
موتور فلش كه خود مبتني بر مدل نرمافزاري جاوا اپلتها است، در حقيقت يك plug-in براي مرورگرهاي وب است و سيلورلايت نيز چنين است. اما سيلورلايت بهجاي مدل باينري و كامپايل شده فلش، از فناوري XAML كه خود مبتني بر فناوري باز XML است، بنا شده است.
هرچند، فايلهاي سيلورلايت براي نمايش در محيط وب نياز به حضور plug-in مربوطه دارند. اين نرمافزار الحاقي در اصل يك فايل قابل نصب يك مگابايتي است ولي هنوز دهها ميليون نفر از كاربران وب، اين فايل كوچك را روي دستگاه خود نصب نكردهاند و اين خود مشكل كوچكي نيست، گرچه با گذشت زمان ممكن است حل شود.
مزيت اصلي سيلورلايت اين است كه زيربناي آن از نظر برنامهنويسي بسيار قوي است، ضمن آنكه برنامهنويس نياز به آموختن زبان جديدي ندارد و همان زبانهاي داتنتي كافي است و اين خصوصيت سيلورلايت به محدوديتهاي زبان اسكريپنويسي ActionScript ميچربد. در عين حال سيلورلايت براي نمايش ويديو از امكان پشتيباني از فرمت Windows Media بهرهمند است و به همين دليل كيفيت و اندازه كليپهاي ويديويي فلش، دست كم تا به امروز، به پاي سيلورلايت نميرسد.
اما سيلورلايت از نظر ترسيمي و پشتيباني از فرمتهاي مختلف گرافيكي، دست كم در نسخه اول آن، ضعيف است. ضمن اين كه براي توليد فايلهاي سيلورلايت بايد از ابزارهايي استفاده كنيد كه فقط روي سيستمعامل ويندوز قابل نصب و استفادهاند و اين مسئله، فايده قابل نمايش بودن فايلهاي سيلورلايت روي بعضي از سيستمعاملهاي ديگر مثل مكينتاش را زايل ميكند.
ممكن است اين سؤال پيش بيايد كه نورسيدهاي به نام سيلورلايت با نواقص و معايب فعلي چگونه ممكن است رقيب مهم و قدرتمندي مثل فلش را به اين راحتي كنار بزند؟ اما پيشينه رقابتهاي مايكروسافت با محصولات بازار نشان ميدهد كه حتي هنگامي كه محصول بسيار عالي و قدرتمندي در بازار موجود است، مايكروسافت ممكن است با تركيبي از تلاش فني پيگيرانه و بازاريابي گسترده، بر رقيب غلبه كند يا دست كم در حد و اندازه او ظاهر شود. عقبنشيني تدريجي و ناباورانه Real Media از Windows Media، قدرت گرفتن Xbox در برابر Play Station و موفقيتهاي گسترده NET Framework. در بازاري كه سالها است فناوري جاوا يكهتاز آن بوده است، نمونههايي از اين دست هستند. فناوری جدید مایکروسافت برای ایجاد رابط کاربری قوی و زیبا در برنامه های کاربردی تحت وب است. این فناوری اولین بار توسط مایکروسافت در مجموعه ای به نام به دنیای نرم افزار معرفی شد و به عنوان یکی از قابلیت های جدید89 دات نت فریم برای اجرای رابط کاربری نرم افزارهای تحت وب فراهم می نماید که امکان ادغام انیمیشن، فایل های مالتی مدیا، ویدئو و دیگر قابلیت های WPF را به همراه امکان استفاده از فناوری های چون به صورت درونی پشتیبانی می کند. این بدین معنی است که کاربر برای پخش فایل های خود با این فرمت ها نیازی به داشتن آن روی سیستم خود ندارد. سیلورلایت همچنین از فرمت نیز پشتیبانی می کند ولی در مجوز سیلورلایت آمده است که استفاده از این فرمت فقط برای مصارف شخصی و غیرتجاری مجاز می باشد